Turner Classic Movies (TCM) is vanaf 1 januari niet meer bij Nederlandse tv-aanbieders te bekijken. Eigenaar Turner Broadcasting Systems trekt de stekker uit de Nederlandse versie van het filmkanaal.

Dat blijkt uit een voorlopige aankondiging die Turner Broadcasting Systems onderdeel van het grote Amerikaanse mediabedrijf Time Warner aan Nederlandse tv-aanbieders heeft gestuurd. Deze week maakte het Belgische telecombedrijf Belgacom bekend dat men de Nederlandse versie van TCM vanaf 1 oktober uit het zenderaanbod verwijderd. Hiervoor komt bij Belgacom het filmkanaal TNT eveneens eigendom van Turner als vervangende tv-zender terug.

Geen directe vervanging
Er komt geen directe en automatische vervanging voor de Nederlandse versie van TCM. Dat betekent ook dat de Europese versie van TCM niet als vervanging door Turner Broadcasting Systems wordt voorgedragen. Deze versie komt in de Benelux dan ook niet beschikbaar. Als een Nederlandse tv-aanbieder net als Belgacom TNT als vervangende zender wil gaan aanbieden, dient men een nieuwe distributieovereenkomst voor de doorgifte van TNT te bereiken. TCM wordt in Nederland door veel maar zeker niet alle aanbieders in aanvullende zenderpakketten doorgegeven.


Geschreven door: Jarco Kriek