RTV Rijnmond kon vandaag wederom tijdelijk de grote belangstelling van haar tv- en radiozender via internet na een grote brand in het voormalige gebouw van afvalverwerker AVR niet aan.

De regionale omroep heeft de status van rampenzender in de regio Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Het is niet voor de eerste keer dat RTV Rijnmond de vraag van inwoners in dit gebied na een grote belangrijke gebeurtenis op haar internetsite niet kan verwerken. Al eerder gebeurde dit onder meer bij een grote chemische brand op het industrieterrein in Moerdijk. De tv- en radiozender van RTV Rijnmond waren in de regio wel probleemloos via de ether – FM en DVB-T – en via tv-aanbieders te bekijken en beluisteren. Op de sociale media Twitter en Facebook waren berichten over de moeilijk bereikbare internetstreams te lezen.

Internet belangrijk voor satellietkijker
Het is extra wrang tot RTV Rijnmond tijdens grootschalige onverwachte gebeurtenissen de vraag naar het bekijken en beluisteren van internetstreams niet goed kan verwerken. Enkele jaren geleden staakte de regionale omroep – wegens financiële redenen – de satellietverspreiding van de tv- en radiozender via de Astra3-satelliet. Als alternatief voor de satellietkijker werd vanaf dat moment door RTV Rijnmond internet naar voren geschoven. Voor de technische realisatie van de internetstreams en de daarbij behorende bandbreedte heeft RTV Rijnmond een extern bedrijf ingehuurd.


Geschreven door: Jarco Kriek