De plannen om de publieke omroep meer te laten verdienen door commerciŽler te opereren worden door de commerciŽle mediabedrijven van de tafel geveegd.

Het zogenaamde BGC rapport stelt dat publieke omroepen tientallen euroís per jaar meer kunnen aan reclame-inkomsten kunnen binnenhalen. Dat kan door meer reclames uit te zenden. Daarbij wordt ook programma onderbrekende reclame als mogelijke optie genoemd. CommerciŽle mediabedrijven noemen de uitkomst van dit rapport funest voor het medialandschap als media-staatssecretaris Sander Dekker besluit om het rapport op de belangrijkste punten over te nemen. NPO-voorzitter Henk Hagoort is tegenstander om programmaís van de publieke omroep door reclame te onderbreken.

NPO gaat commercieel
De Vereniging CommerciŽle Omroepen (VCO), de Vereniging CommerciŽle Radio (VCR) en de NDP Nieuwsmedia (NDP) zijn verbijsterd over de inhoud van dit rapport. Het stelt dat de kijker wordt vergeten, het Nederlandse investeringsklimaat in het medialandschap onder druk komt te staan maar vooral dat de publieke omroep hiermee feitelijk een commerciŽle omroep wordt. Bert Habets, CEO RTL Nederland in de hoedanigheid van voorzitter van de VCO: "Als deze plannen worden uitgevoerd, zetten we het medialandschap volledig op zín kop. Deze plannen stellen de NPO in staat om met zware subsidies dezelfde spelregels te volgen als de commerciŽle partijen zonder subsidie. De oneerlijke concurrentie die dat oplevert verstoort het totale medialandschap en druist volledig in tegen de Europese regelgeving. Dit staat haaks op de ontwikkeling van een gezond en innovatief Nederlands medialandschap dat investeerders over de hele wereld aantrekt. Onze voortrekkersrol als creatief medialand komt hiermee ernstig in gevaar."


Geschreven door: AK