Jan de Jong – algemeen directeur van de NOS – in een reactie naar aanleiding van een voorpagina-artikel in De Telegraaf duidelijk. "De NOS staakt nooit", aldus De Jong.

De Telegraaf opende vanmorgen in chocoladeletters dat de NOS op kosten van de belastingbetaler op 9 oktober tijdens de landelijke actiedag van publieke omroepen in Den Haag staakt. Op het Malieveld in Den Haag demonstreren publieke omroepen tegen een aangekondigde extra bezuiniging van honderd miljoen euro. Werknemers van de NOS mogen op kosten van deze publieke omroep aan de demonstratie deelnemen. En dat is volgens de NOS-directeur totaal iets anders dan dat de NOS op 9 oktober gaat staken. "De NOS staakt niet. Sterker nog, de NOS staakt nooit. Alle uitzendingen van de NOS gaan door, ook op woensdag 9 oktober. Bij een staking leggen medewerkers van een bedrijf het werk neer om in een conflict met hun werkgever hun standpunt kracht bij te zetten. Dat is hier niet aan de orde", is de duidelijke uitleg van De Jong.

Gezamenlijke belangen
De NOS stelt dat in deze kwestie de werknemers van de publieke omroep – waaronder ook het NOS-personeel – hetzelfde belang als hun werkgevers hebben. Als extra bezuiniging van honderd miljoen bij de publieke omroep doorgaat dan is dat funest voor de kwaliteit van de programma’s en nieuwsvoorziening luidt het vanuit het hoofdkwartier van de NOS op het Hilversummer Mediapark. De NOS verplicht niemand om te gaan demonstreren en verwacht dat één op de tien werknemers tijdens de demonstratie aanwezig is. Dat is niet omdat er niet meer werknemers willen protesteren maar juist omdat de NOS en haar medewerkers willen dat de nieuwsvoorziening om tv, radio en internet op hetzelfde niveau blijft.


Geen belastinggeld
Over de financiering van de kosten die het met de demonstratie verbonden zijn, is de NOS-directeur ook heel duidelijk: er wordt niets met belastingbetaler betaald. De kosten zijn laag omdat per bus wordt vervoerd. De kosten – ook die van NOS-medewerkers - worden gedekt uit de verenigingsgelden van ledengebonden omroepen en dus niet door de belastingbetaler. Jan de Jong zet de feiten nog even op een rij: "Er is geen staking, niemand is verplicht om te demonstreren, alle programma’s van de NOS gaan gewoon door. De acties gaan niet op kosten van de kijker en niet ten koste van de kijker."


Geschreven door: Jarco Kriek