De toekomst van radio ligt net als televisie op digitaal vlak. Maar de ontwikkelingen gaan ook daar verder. De eerste DAB standaard gaat 14 oktober bij de publieke omroep over in DAB+.

De NPO heeft er voor gekozen in ťťn keer volledig over te gaan van het verouderde DAB naar het nieuwere DAB+. De laatste is de digitale uitzendstandaard waar ook de commerciŽle radiostations in uitzenden sinds de zomer van dit jaar. Digital Radio of DR+ zoals men het nu noemt. Zie ook www.digitalradio.nl en het officiŽle persbericht.

Vanaf maandag alleen nog DAB+
De overgang bij de NPO gaat in de nacht van zondag op maandag aanstaande plaatsvinden. Hiermee vallen dan wel alle DAB-only toestellen stil. DAB-only zijn toestellen die alleen de oude DAB standaard ten gehore kunnen brengen en niet de nieuwere, DAB+ uitzendnorm die bandbreedte veel efficiŽnter gebruikt. Vaak laten deze DAB-only toestellen nog wel de DAB+ stationsnamen zien maar er komt geen geluid uit. Het Ďoudeí DAB van de Nederlandse Publieke Omroep was sinds 2004 in delen van Nederland te ontvangen. Met DAB+ zal er ook geleidelijk een betere dekking komen.

Geschreven door: Jan-Hein Visser