De Nederlandse publieke omroep (NPO) is bij de digitale etherdistributie overgestapt van DAB naar DAB+. Het gebruikt direct de nieuwe zenderbenaming van haar radiozenders.

Nederland is door de overstap van de NPO een land waar men alleen nog via DAB+ naar digitale etherradio kan luisteren. De commerciŽle omroepen begonnen op frequentiekavel 11C op 1 september met digitale etherradio via DAB+. Tot dat moment waren de commerciŽle radiozenders alleen digitaal in de ether via het tv-product Digitenne van KPN te ontvangen. De publieke omroepen waren naast Digitenne ook al enige jaren digitaal via de DAB-techniek met negen radiozenders digitaal in de ether te ontvangen.

Vanaf 2014 landelijke dekking
Zowel de publieke als commerciŽle omroepen blijven via Digitenne te beluisteren. Wie via een radio-ontvanger naar digitale radio luistert, kan dit vanaf nu alleen nog maar doen met een nieuwer model dat DAB+ ondersteunt. Bij oudere DAB-radioís wordt nog wel de zendernaam en eventueel ook het logo van de publieke radiozenders zichtbaar maar kan niet meer naar de radiozenders luisteren. De DAB+ uitzendingen van de NPO maken onderdeel Digital Radio+ uit. In dit platform werken commerciŽle en publieke omroepen in Nederland samen om digitale etherradio in Nederland bekendheid te geven. De DAB+ uitzendingen van NPO zijn op dit moment via frequentiekavel 12C alleen nog in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant te beluisteren. Begin 2014 is de NPO landelijk via DAB+ te beluisteren.


Nieuwe NPO zenderbenaming
Direct bij de omschakeling naar DAB+ heeft de NPO ook de nieuwe zenderbenaming ingevoerd. De negen via DAB+ beschikbare radiozenders hebben nu voor de zendernaam de uiting NPO erbij gekregen. Nieuwszender Radio 1 heeft nu hierdoor via DAB+ NPO Radio 1. De negen beschikbare radiozenders zijn NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6, NPO 24Nieuws, NPO Top 2000 en NPO FunX. De nieuwe benaming is vooral voor luisteraars in de grensstreek met BelgiŽ een verbetering. Daar kan men in sommige gevallen ook het Vlaamse DAB-pakket van de VRT ontvangen. Omdat deze ook de benaming Radio 1 en Radio 2 gebruikt, leidde dat tot vandaag bij het afstemmen voor verwarring. Alle radiozenders worden in een geluidskwaliteit van 64 kbps AAC uitgezonden. Dit zorgt ervoor dat de NPO radiozenders beter in de oren klinken. De NPO heeft nog voldoende ruimte om haar zenderaanbod uit te breiden. Op dit moment wordt slechts de helft van de beschikbare bandbreedte gebruikt. In de toekomst wordt beslist welke NPO themakanalen op de vrije DAB+ ruimte worden uitgezonden.


Geschreven door: Jarco Kriek