De Australische mediamiljardair Rupert Murdoch wil na Nederland nu ook de Belgische tv-markt veroveren. De eerste aanzet is met de aankoop van de Duitse voetbalrechten gezet.

FOX kocht deze week de uitzendrechten van het Duitse Bundesliga voetbal vanaf het seizoen 2015/2016 Ė via diverse overeenkomsten Ė voor maar liefst 95 landen. In overeenkomst voor de Europese uitzendrechten van het Bundesliga voetbal buiten Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is naast Nederland ook de verkoop van uitzendrechten in BelgiŽ en ItaliŽ ingesloten. In ItaliŽ is Murdoch al langere tijd via Sky Italia op de tv-betaalmarkt actief. In BelgiŽ heeft FOX echter nog geen premium betaalzender en is alleen met digitale themakanalen via het zusterbedrijf Fox International Channels Benelux actief.

Interesse in Belgisch voetbal
De aankoop van de uitzendrechten van de Bundesliga zijn de eerste contouren van de komst van een Belgisch sportkanaal van FOX. Rupert Murdoch doet ook volop mee in de strijd om de uitzendrechten van de Belgische Jupiler voetbalcompetitie. Belgische mediakenners stellen na de aankoop van de uitzendrechten van de Bundesliga dan ook dat het niet de vraag is of FOX in BelgiŽ een sportkanaal gaat beginnen, maar meer wanneer FOX deze betaalzender gaat presenteren. Op dit moment zijn de Duitse voetbalwedstrijden in BelgiŽ bij Telenet te bekijken. Mocht FOX de uitzendrechten van de Belgische voetbalcompetitie ook in handen krijgen dan is de kans heel groot dat in Nederland de Belgische voetbalwedstrijden van Sport1 naar FOX Sports verhuizen.


Geschreven door: Jarco Kriek