Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft het overnamebod op KPN ingetrokken. Hierdoor is de overname van KPN voorlopig van de baan.

Bronnen rond de onderhandelingen meldden eerder deze week nog aan de Nederlandse media dat de onderhandelingen over de overname van KPN nog voorspoedig verliepen. Het kwam daarom voor veel analisten als een verrassing dat América Móvil in een persverklaring liet weten dat het 't overnamebod van €2,40 per aandeel had ingetrokken. KPN was op zich niet tegen een overname door het bedrijf van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim, maar wilde een hogere prijs voor het aandeel. De beschermingsconstructie met een aan KPN verbonden stichting die er voor kan zorgen dat een bedrijf geen meerderheidsbelang in KPN krijgt, is voor América Móvil de reden om het aanbod in te trekken.

Kans blijft aanwezig
De kans dat KPN op een later tijdstip door América Móvil alsnog wordt overgenomen, blijft aanwezig. Het Mexicaanse bedrijf verkoopt zijn aandelen in KPN niet en blijft hierdoor bijna dertig procent van KPN in bezit houden. Sommige analisten denken dat het terugtrekken van het overnamebod een onderdeel van een nieuwe strategie van América Móvil is. Het Mexicaanse bedrijf staat bekend om zijn harde manier van onderhandelen. Op de beurs kelderde het aandeel KPN bij de opening op Damrak bijna tien procent en staat rond de €2,14.


Geschreven door: Jarco Kriek