Kabelbedrijf UPC heeft het ongecodeerde digitale basispakket met het oog op de nieuwe mediawet gewijzigd. Hierdoor is het derde VRT-kanaal Ketnet aan dit zenderaanbod toegevoegd.

In de nieuwe mediawet worden aanbieders verplicht om een digitaal basispakket van minimaal dertig tv-zenders aan te bieden. Naast een verplicht must-carry aanbod mag de aanbieder zelf en zonder direct consumenteninvloed van bijvoorbeeld programmaraden of klantenraden de zenders bepalen die in dit digitaal basispakket worden aangeboden. Naast de Nederlandse landelijke, regionale en publieke tv-zenders behoren ook de drie tv-kanalen van de Vlaamse publieke omroep VRT tot het verplichte must-carry aanbod.

BravaNL klassiek de dupe
Woordvoerster Renee Schnitzler van UPC bevestigt aan Totaal TV dat de komst van Ketnet in het digitale basispakket met de komst van de eisen in de nieuwe mediawet te maken heeft. De komst van Ketnet levert overigens wel teleurstelling voor kijkers van het klassieke muziekkanaal BravaNL klassiek op. Na de komst van Ketnet is deze zender uit het ongecodeerde digitale zenderaanbod van UPC verdwenen. BravaNL Klassiek is voortaan alleen voor UPC-klanten die het Royaal-zenderpakket afnemen beschikbaar. Omdat het hier om een gecodeerde verspreiding gaat, is het gebruik van een CI+ module of een interactieve mediabox noodzakelijk.


Afspiegeling analoog zenderaanbod
UPC stelde eerder tegenover Totaal TV dat het ongecodeerde digitale basispakket dat bij elke UPC-abonnement standaard geleverd wordt een afspiegeling is van het analoge zenderaanbod dat door programmaraden bepaald werd. Nu UPC zich op de nieuwe realiteit met nieuwe eisen voor het verplichte zenderaanbod in de mediawet aan het voorbereiden is, laat men de keuzes die door programmaraden gemaakt zijn los. Dit omdat consumenteninvloed door programmaraden in de nieuwe mediawet niet meer verplicht wordt.