KPN heeft haar positie op de Nederlandse glasvezelmarkt in een jaar tijd weten te versterken. Dat blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van het telecombedrijf.

Het aantal actieve glasvezelaansluitingen dat via een Alles-in-1-abonnement van KPN-diensten gebruikmaakt is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Eind september 2012 rapporteerde KPN nog 198.000 actieve FttH-aansluitingen, een jaar later was dit aantal naar 461.000 gestegen. Daarmee is de penetratie van actieve glasvezelaansluitingen die van KPN-diensten gebruikmaken naar dertig procent gestegen. In deze periode kocht KPN wel enkele serviceproviders die op netwerken van glasvezelexploitant Reggefiber actief zijn.

KPN belangrijkste speler
KPN is de belangrijkste speler op de Nederlandse glasvezelmarkt. Het heeft een meerderheidsbelang in glasvezelexploitant Reggefiber. Dit bedrijf is eigenaar van verreweg de meeste FttH-netwerken in Nederland. Daarnaast biedt KPN via het eigen merk en via diverse serviceproviders zoals XS4All, Telfort en Lijbrandt waarvan het volledig eigenaar is glasvezeldiensten aan. Ook is men eigenaar van het dienstenbedrijf Glashart Media. Deze levert tv- en radiodiensten aan serviceproviders die op het Reggefiber-glasvezelnetwerken actief zijn. Om geen monopolie op de glasvezelmarkt te verkrijgen, is er een regeling dat serviceproviders verplicht toegang tot glasvezelnetwerken van Reggefiber dienen te krijgen.