Analoge tv is hard op zijn retour. Nog maar 16 procent van de Nederlandse huishoudens kijkt op het belangrijkste televisietoestel in de woonomgeving analoog naar tv. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over het tweede kwartaal van 2013.

In Nederland kijkt dus 84 procent van 7,4 miljoen huishoudens digitaal naar tv. Het al langere tijd afkalvend aantal analoge kijkers was één van de redenen om de mediawet op het onderdeel omroepdistributie aan te passen. Zo worden programmaraden die beslisten over een deel van het analoge zenderaanbod bij kabelbedrijven vanaf 1 januari buiten dienst gesteld. Verder komt er een digitaal basispakket van minimaal dertig zenders, waaronder minimaal negen must-carry zenders.

Marktaandeel KPN blijft stijgen
Kabel blijft met 4,8 miljoen abonnees het belangrijkste distributieplatform in Nederland. Driekwart daarvan heeft een digitale aansluiting. Toch blijft kabel de wind tegen houden. De ACM merkt op dat het aantal digitale abonnementen via de kabel minder hard stijgt. Daar profiteert vooral KPN van het marktaandeel op de digitale tv-markt steeg van 25 naar 30 procent.