Eerste metalen wapen uit 3D-printer vuurt vijftig kogels af

Het mag dan gezien worden als een controversieel gebruik van 3D-printers, maar dat houdt het bedrijf Solid Concepts niet tegen om ’s werelds eerste metalen 3D-wapen te printen. Het pistool heeft al met succes vijftig kogels afgevuurd.Op zijn blog laat Solid Concepts het metalen 3D-wapen zien. Het pistool is geprint met behulp van de techniek ‘direct metal laser sintering’ en een speciaal daarvoor geschikte 3D-printer. De machine bouwt het wapen laag voor laag op door metaalkorrels te verhitten en aan elkaar vast te smelten.

Solid Concepts wil met het metalen 3D-wapen aantonen dat het mogelijk is om een volledig functioneel vuurwapen te maken met een dmls-printer. Dit lijkt te zijn gelukt, want het wapen heeft al vijftig succesvolle schoten gelost, aldus het bedrijf op zijn blog. Op de veren na is het wapen volledig gemaakt met een 3D-printer en in de onderstaande video is te zien hoe het wapen afgevuurd wordt.

Alhoewel het ontwerp van het 3D-wapen op internet te vinden is, betekent dit niet dat iedereen zomaar zijn eigen vuurwapens kan gaan printen. Volgens Solid Concepts is daar de nodige expertise voor nodig en kost een dmls-printer bovendien rond de 100.000 euro.

In Computer Idee nummer 2, jaargang 2014 gaan we dieper in op het fenomeen 3D-printers. In deze editie wordt ook aandacht besteed aan het printen met metaal. Computer Idee nummer 2, jaargang 2014 verschijnt op 2 januari in de winkel.