Online-kopers illegaal vuurwerk opgespeurd en aangesproken

De Nederlandse overheid gaat mensen die zwaar, illegaal vuurwerk bestellen via het internet opsporen om ze te waarschuwen. De opspoormethodes worden geheim gehouden, maar volgens de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers wordt er in ieder geval niks afgetapt of onderschept.Wie door de politie-eenheid wordt opgespoord, krijgt een mailtje met daarin een link naar een YouTube-video. In deze video wordt de koper persoonlijk toegesproken en gewaarschuwd voor de gevolgen van illegaal vuurwerk. Naast de mail krijgen kopers ook een waarschuwingsbrief thuisgestuurd, waarin ze worden aangespoord hun bestelling te annuleren.

'Aftappen mag niet, dus doen we niet'

Wie zwaar, illegaal vuurwerk koopt via het internet, kan volgens de taskforce namelijk niet alleen bestraft worden, maar ook zijn huis kwijtraken en een strafblad krijgen. Hoe de taskforce kopers van illegaal vuurwerk via het internet weet te identificeren, kan woordvoerder Cees Meijer van de Opsporing Vuurwerkbommenmakers niet vertellen. “We tappen niet af, want dat mag niet”, aldus Meijer tegen Tweakers.net. Volgens de woordvoerder wordt er ook geen e-mail onderschept om de gegevens te verzamelen.

Nep-webshops

De mogelijkheid bestaat dat de politie zelf nep-webshops opzet of samenwerkt met postbedrijven als PostNL en UPS. In de persoonlijke YouTube-video’s kan de politie in ieder geval zeggen bij welke webwinkel het vuurwerk is gekocht en wat er precies besteld is.