Ultra HD heeft nog een lange weg te gaan. In Nederland heeft de Ultra HD-televisie in ieder geval de weg naar de huiskamer nog niet gevonden.

In de eerste negen maanden van 2013 werden er in Nederland volgens marktonderzoeker GfK slechts 160 Ultra HD-televisies verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van de verkochte televisies bedroeg 4340 euro. Op dit moment moet men in Nederland voor een Ultra HD-televisie tussen de drieduizend en dertigduizend euro voor aanschaf betalen. De verwachting is dat in de periode 2014 Ė 2016 de verkoopprijzen hard gaan dalen. De Olympische Zomerspelen 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro wordt door marktpartijen gezien als belangrijke aanjager de Ultra HD-beeldtechniek. Hiermee ervaart men door een vier maal hogere beeldresolutie dan het huidige Full HD een veel beter beeld.

Ultra HD-content probleem
Niet alleen de hoge prijs van Ultra HD-televisies maar ook het gebrek aan content speelt een belangrijke rol waarom consumenten op dit moment terughoudend met de aankoop zijn. Onlangs flopte de 3D-beeldtechniek door een gebrek aan content voor huiskamergebruik. Hierdoor lijkt de consument eerst de ontwikkeling van de voortgang van Ultra HD te willen afwachten. Daarbij speelt ook de beschikbaarheid van lineaire Ultra HD tv-kanalen een rol. De Duitse publieke omroep ZDF liet onlangs echter weten dat Ultra HD de eerste vijf jaar voor hen geen rol gaat spelen. De Duitse publieke omroep wil eerst de stap naar volledige HD-beeldresolutie maken en pas daarna over Ultra HD te willen nadenken. Daarnaast wordt verwacht dat consumenten die in de afgelopen twee jaar een nieuwe televisie hebben gekocht niet alleen voor Ultra HD op korte termijn een nieuw toestel gaan aanschaffen.