Een online kruiswoordpuzzel gunt een confronterende blik op de wachtwoordkeuzes van de gemiddelde computergebruiker. De puzzel bestaat ui duizend Adobe-wachtwoorden die eerder dit jaar van de softwaremaker werden gestolen.


Gestolen Adobe-wachtwoorden verwerkt in kruiswoordpuzzel


Computergebruiker en puzzelfan Ben Falconer heeft met de inmiddels publiekelijk bekende wachtwoorden een kruiswoordpuzzel gemaakt. Als puzzelvragen heeft hij de vijftig meest gebruikte wachtwoorden en wachtwoordhints gebruikt. Falconer wil met zijn creatie laten zien hoe eenvoudig veel van de gebruikte wachtwoorden zijn. Antwoorden op de puzzel komen vaak genoeg neer op ‘password1’, ‘asdasd’ en ‘test’.

Wie zijn persoonlijke wachtwoord in de puzzel terugvindt, moet zich volgens Falconer diep schamen. De Amerikaan adviseert iedereen die een wachtwoord uit de puzzel gebruik om een nieuwe aan te maken.

Miljoenen wachtwoorden op straat

Begin oktober zijn de servers van softwaremaker Adobe gehackt. In eerste instantie leken 2,9 miljoen gegevens te zijn gestolen, maar dit bleken er later meer dan 38 miljoen. Onder meer de gebruikersnamen en gecodeerde wachtwoorden van Adobe-gebruikers werden gestolen.