Door een computerchip in te bouwen in zijn grafzerken hoopt een Zuid-Afrikaanse verkoper diefstal van zijn grafstenen te voorkomen. De grafsteenverkoper uit Johannesburg startte met de verkoop van de moderne zerken na een toename van grafroven in de miljoenenstad.


Grafsteen met computerchip moet diefstal tegengaan


De zenderchips zijn binnenin de marmeren en granieten grafstenen verwerkt, zodat ze van buitenaf niet zichtbaar of toegankelijk zijn. Dieven in de Zuid-Afrikaanse stad stelen voornamelijk marmeren en granieten zerken, om ze vervolgens door te verkopen aan steenhouwers.

“Wie aan de steen rommelt, activeert een aantal alarmen”, legt fabrikant Memorial Alert uit aan de website Phys. “Ook ontvangen nabestaanden en beveiligers een sms-bericht als de steen bewogen wordt.”

Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook gps-chips ingebouwd worden in de grafstenen, maar Memorial Alert verwacht dat dit nog teveel ten koste zal gaan van de batterijduur van de chips. In januari worden de grafzerkchips geďntroduceerd in Johannesburg. Daar vinden maandelijks een kleine twintig grafroven plaats. De prijs van het alarm is nog onbekend.