Politieke partij SP heeft aan media-staatssecretaris Sander Dekker vragen gesteld over de rechtendeal tussen KNVB en FOX. Hierdoor kunnen analoge kijkers oefeninterlands van het Nederlands Elftal niet bekijken.

De oefeninterlands zijn de komende maanden nog bij SBS6 te zien. Vanaf volgend voetbalseizoen zijn ze in ieder geval vier jaar lang op open net-zender FOX te bekijken. De oefeninterlands maken onderdeel van een grotere overeenkomst tussen KNVB en Eredivisie Media & Marketing uit. Hierin zijn ook de uitzendrechten van de KNVB beker, Jong Oranje en de Oranje-vrouwen opgenomen. Deze voetbalwedstrijden worden gedeeltelijk op open net-zender FOX en betaalzender FOX Sports uitgezonden.

Meer dan miljoen analoge kijkers
Omdat FOX een digitale tv-zender is kunnen analoge kijkers in de toekomst niet meer naar de oefeninterlands van Oranje kijken. Het gaat op dit moment om meer dan 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens. De SP vindt dit een te grote groep om uit te sluiten. SP-Kamerlid Jasper van Dijk hierover in het Algemeen Dagblad: "Dit is helaas het vervelende gevolg van het feit dat FOX de voetbalrechten heeft gekocht. Wij hebben al gezegd dat er daardoor geen drempel mag worden opgeworpen voor het voetbal. Ik wil dat Dekker hier een oplossing voor vindt.” Ook CDA-Kamerlid Pieter Heerma wil uitleg: "Ik ga niet meteen zeggen dat dit niet kan, maar ruim één miljoen huishoudens is wél een substantiële groep. De vraag is of er wel voldoende naar hun belangen is gekeken.”


Programmaraden
Van Dijk vindt daarnaast dat nu duidelijk wordt wat er kan gebeuren als er geen consumenteninvloed meer op het tv-aanbod meer is. In de nieuwe mediawet wordt vanaf 2014 consumentenvloed via programmaraden afgeschaft. In het geval van FOX had echter ook de programmaraden geen soelaas kunnen bieden. FOX hecht geen waarde aan analoge tv en hoopt dat de resterende analoge kijkers snel naar digitale tv overstappen. Alleen via digitale tv zijn namelijk de betaalzenders van FOX Sports binnen bereik van de tv-kijker. Wel maakt Van Dijk met consumenteninvloed op het digitale zenderpakket een punt. FOX is voor een deel van de digitale kijkers niet of niet in het basispakket te bekijken.


Digitenne en UPC uitzonderingen
Zo is open net-zender FOX bij voor de meer dan 600.000 Digitenne-kijkers in zijn geheel niet te zien te bekijken. KPN liet eerder aan Totaal TV weten dat men verwacht FOX in de loop van 2014 aan het zenderaanbod van Digitenne toe te voegen. Bij UPC wordt FOX wel digitaal doorgegeven maar is het onderdeel van het digitale instappakket Starter. Sinds april biedt UPC in het standaardabonnement DKTV veertig digitale tv-zenders aan maar daarvan is FOX geen onderdeel. UPC-mediawoordvoerder Ronald Sutmuller hierover: "We zijn niet op de hoogte van de inhoud van de afspraken die FOX met de KNVB heeft gemaakt. We gaan er vooralsnog van uit dat deze afspraken passen binnen de overeenkomst die FOX met ons heeft gemaakt. Mocht dat niet zo zijn, dan zullen we zeker vernemen van FOX.”Geschreven door: Jarco Kriek