Met een 3D-printer kan de exacte vorm van gefossiliseerde dinosaurusbotten bepaald worden. Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 3D-printers ideaal zijn om gedeelten van dinoskeletten compleet te maken.


3D-printer kan exacte vorm dinofossielen onthullen


Met de nieuwe 3D-techniek worden de gesteentes rondom fossielen en beschadigingen op de botten door middel van een scan in kaart gebracht. Een computerprogramma kan vervolgens de originele vorm van het bot herkennen en reconstrueren. Een 3D-printer kan deze vorm vervolgens op ware schaal namaken, melden onderzoekers van het Museum für Naturkunde in Duitsland.

Opgeblazen botten

Om aan te tonen dat de nieuwe techniek werkt, hebben de Duitse wetenschappers bewezen door enkele dinobotten uit het Museum für Naturkunde in Berlijn te herstellen. Het Duitse museum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en de botten zijn toen onder het puin terecht gekomen.

Poeder smelten

De botten worden ter bescherming in een gipsen omhulsel opgeslagen. De scantechniek van de Duitse onderzoekers is zo precies, dat de botten niet eens van deze beschermlaag ontdaan te hoeven worden. Na een CT-scan kunnen de botten met de techniek ‘selectief laser-sinteren’ naar hun oorspronkelijke vorm worden hersteld. Hierbij worden de botten laag voor laag opgebouwd door poederdeeltjes aan elkaar vast te smelten.