Het afgelopen jaar zijn 39 Nederlandse websites getroffen door een Distributed Denial of Service-aanval, waarvan elf op overheidssites en tien op de financiŽle sector. Dit blijkt uit een overzicht van het National Cyber Security Center (NCSC).


Nederlandse sites dit jaar 39 keer getroffen door DDoS-aanvallen


Een DDoS-aanval is een manier om in ťťn keer heel veel internetverkeer los te laten op een of meerdere servers. Hierdoor kan een website ten onder gaan, omdat de servers de hoeveelheid bezoekers niet kunnen verdragen. Van 1 januari tot 11 september van dit jaar zijn er in Nederland 39 DDoS-aanvallen geregistreerd, meldt het NCSC.

Banken, overheid en media

Naast overheidssites en websites over de financiŽle markt werden ook websites in de sectoren onderwijs en media regelmatig getroffen door een DDoS-aanval. De NCSC onthult niet om welke slachtoffers het gaat, maar een aantal grote, publieke organisaties kwam dit jaar in het nieuws vanwege DDoS-aanvallen op hun websites. Banken ABN Amro, de Rabobank, ING en SNS werden slachtoffer, maar ook sites van KLM, De Telegraaf, RTV Oost, iDeal, DigiD en de Belastingdienst klapten dit jaar onder een cyberaanval.

Strafbaar

Een DDoS-aanval is strafbaar, maar lang niet bij elke overtreding worden de verantwoordelijken aangehouden. Voor de meeste aanvallen is de zaak nooit opgelost, meldt de NCSC. Deze instantie meldt alleen de bij hen gemelde gevallen, dus het daadwerkelijke aantal DDoS-aanvallen in Nederland ligt mogelijk nog veel hoger.