Hoewel de nog niet in Nederland verschenen spelcomputer Xbox One honderd euro duurder is dan concurrent PlayStation 4, kosten beide apparaten evenveel om te fabriceren. Dit blijkt uit een ontmanteling van beide apparaten door technologiesite TechInsights.



Opvallend genoeg is de Xbox One zelfs iets goedkoper om te maken, meldt TechInsights. Alle onderdelen en de fabricagekosten van de nieuwe Xbox komen neer op 331 dollar (245 euro). De totale kosten voor het maken van de PlayStation 4 zijn 332 dollar. De PlayStation 4 kost in de winkel 400 euro en de Xbox One is honderd euro duurder. Xbox-kopers krijgen voor de honderd euro extra wel de bewegingscamera Kinect bijgeleverd.

Ontwikkelkosten

De bijgeleverde bewegingscamera van de Xbox One kost 39 dollar om te maken. Het belangrijkste verschil in de verkoopprijzen van beide producten zit voornamelijk in de ontwikkelkosten voor de technologieën achter de spelsystemen. De controller van de Xbox One zou bijvoorbeeld honderd miljoen dollar gekost hebben om te ontwikkelen en deze researchkosten moeten op een of andere manier terugverdiend worden, aldus de technologiesite. In een video legt Microsoft uit hoe zijn unieke controller tot stand is gekomen:



Computer Idee bespreekt...

De twee gloednieuwe spelcomputers zijn inmiddels gearriveerd op de redactie van Computer Idee. In een video worden de voor- en nadelen van beide producten besproken. De PlayStation 4 is vanaf aankomende vrijdag, 29 november, te koop in Nederland. De Xbox One ligt vanaf begin 2014 in de Nederlandse winkels.