De Zwarte Pietendiscussie neemt een nieuwe wending: Apple heeft namelijk een applicatie met Sinterklaas en Zwarte Piet uit zijn online App Store verwijderd. De applicatie hoort bij het populaire tv-programma De Club van Sinterklaas en laat kinderen elkaar op de foto zetten met Sinterklaas en Zwarte Piet. Apple bestempelde de app als ‘aanstootgevend’ en verwijderde hem.


'Aanstootgevende' Pieten-app geweerd uit App Store


In het radioprogramma Goedemorgen Nederland van de KRO op Radio 1 laat app-maker Mike Steenvoorden van The Content Farm weten dat Apple geen verdere uitleg heeft gegeven na het verwijderen van de Zwarte Piet-app. “We gaan daarom niet proberen de applicatie alsnog in de App Store te krijgen, omdat het een onbegonnen discussie is om Amerikanen te overtuigen van een Nederlandse traditie.”

Gouden oorbellen

De Club van Sinterklaas bestaat uit een groep superhelden, vermomd als Zwarte Pieten, die mysteries ontrafelen en acts opvoeren door heel Nederland. De organisatie erachter bestaat al meer dan tien jaar. Het is opvallend dat Apple juist deze applicatie weert uit de App Store en de app Pieteboe! wel toestaat. In deze applicatie wordt geprotesteerd tegen de heksenjacht op Zwarte Piet. In het icoon van de applicatie draagt Zwarte Piet de inmiddels veelbesproken gouden oorbellen.

Meer Pieten in App Store

Er zijn veel meer applicaties in de App Store te vinden waarin Zwarte Piet de hoofdrol speelt. In een oudere applicatie van De Club van Sinterklaas moeten spelers cadeautjes in de schoorsteen gooien op punten te verzamelen. De applicatie kreeg onlangs nog een update.