De applicatie Sint Cam mocht in eerste instantie niet in de online App Store van Apple verschijnen, omdat er sprake zou zijn van ‘aanstootgevend materiaal’. Zo lang er Zwarte Pieten in beeld te zien waren, zou Apple de applicatie niet goed willen keuren. Inmiddels is de iOS-app toch in de App Store verschenen.


Omstreden Zwarte Pieten-app alsnog goedgekeurd door Apple


Het weigeren van de Sinterklaas-applicatie, onderdeel van het programma De Club van Sinterklaas, zorgde in Nederland voor veel ophef. Maker The Content Farm startte daarom met een Piet-loze versie van de applicatie, maar inmiddels is de applicatie toch goedgekeurd. Het is niet bekend waarom, maar waarschijnlijk speelde het kritiek op Apple een rol.

Met de applicatie Sint Cam kunnen gebruikers een foto maken met Sinterklaas en Zwarte Piet op de voorgrond. De app geeft gebruikers een aantal kaders om uit te kiezen, die verschijnen op de voorgrond van een gemaakte foto. In eerste instantie verschijnt alleen Sinterklaas als optie, maar met de bovenste menubalk zijn ook kaders met Zwarte Pieten te kiezen.

Het is onduidelijk waarom de Pieten in de eerder verschenen versie van de app voor problemen zorgden. Er zijn veel meer applicaties in de App Store te vinden waarin Zwarte Piet de hoofdrol speelt. In een oudere applicatie van De Club van Sinterklaas moeten spelers cadeautjes in de schoorsteen gooien op punten te verzamelen. De applicatie kreeg onlangs nog een update.