Bierdopje.com stopt per direct met ondertiteling

Recentelijk is de Auteurswet aangepast waar Stichting BREIN heel graag een slaatje uit aan het slaan is in de vorm van het aanschrijven van diverse ondertitel websites waaronder Bierdopje.

Ze eisen dat we per direct staken om "inbreukmakend" en "onrechtmatig" te handelen, een verklaring te tekenen dit "nooit meer te zullen doen" en ze daarnaast ook nog eens binnen één week een "vergoeding" te moeten storten voor de door hun gemaakte kosten op hun rekening om de zaak "in de minne" af te laten sluiten.

Doen we dit niet, dan bedreigen ze ons met civielrechtelijke procedures.

Je raadt het al, tegen dat juridische geraaskal van deze partij met grootheidswaan en overbetaalde juristen kunnen we gewoonweg niet op. Zeker niet met de korte deadlines die ze stellen.
We hebben hier gewoonweg niet de financiële middelen voor of überhaupt trek in om ons in dergelijke processen te verwikkelen.

Deze site is altijd een hobby van ons geweest en hebben we totaal geen trek in juridisch gedoe en evenmin de financiële middelen voor om daar iets tegenin te kunnen doen. Zeker niet met dit korte tijdsbestek.

Het is toch te triest voor woorden dat een partij als Stichting BREIN en haar "belanghebbenden" community-based ondertitels in zo'n kwaad daglicht plaatsen.

We hebben in de volledige geschiedenis van deze site nog nooit een Notice & Takedown verzoek ontvangen van deze zogenaamde belanghebbenden en evenmin een overzicht van welke belangen er precies worden geschaad.

We doen er niemand kwaad mee, schaden geen inkomsten van de producenten en helpen juist mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, slechthorend of doof zijn.

Veel van de - door onze gebruikers - vertaalde series komen sowieso niet eens uit in Nederland.

Dus, wat nu?

Derhalve resten er - naast de verplichte afpersing vergoeding die we moeten voldoen - maar twee mogelijkheden:

We stoppen er mee. Site per direct op zwart
We verwijderen alle (verwijzingen naar) ondertitels en ondertitel gerelateerde zaken (subforums, WIP etc) en gaan door als TV communityWe hebben gekozen voor de 2e optie. Maar dat heeft ook een aantal gevolgen:

Alle verwijzingen naar ondertiteling worden verwijderd, inclusief alle gerelateerde systemen zoals WIP, bedankjes, statistieken omtrent ondertitels etc etc.
De vertalers en syncerstatus komt te vervallen
Alle ondertitel-gerelateerde functies en verwijzingen in de API zijn niet meer beschikbaar. Serie informatie blijft wel beschikbaar.
Alle ondertitel-gerelateerde functies en verwijzingen in de "External feed"
De ondertitel RSS feeds zijn niet meer beschikbaar
Vertaal gerelateerde subforums worden gesloten
Vertaling, vertaalteam en ondertitel gerelateerde IRC channels worden gesloten
Het verspreiden van, linken naar - in welke vorm dan ook hetzij file filesharing sites of andere wijzes, op welke manier dan ook op de website - ondertitels is niet langer toegestaan en zal streng tegen worden opgetredenAPI & RSS
Aan de ontwikkelaars en gebruikers van de RSS feeds en API (specifiek: die ondertitels zoekt) graag het verzoek hun applicatie aan te (laten) passen zodat er geen onnodige API calls meer worden gemaakt naar functies die niet meer bestaan. API keys kunnen tevens op aanvraag via het Lieve Adjes forum uitgeschakeld worden indien je geen mogelijkheden hebt om automatisch updates naar je gebruikers te versturen.

Ontwikkeling Bierdopje v3

Dit heeft verder in principe geen gevolgen voor de ontwikkeling van Bierdopje v3.
Hier gaan we - vooralsnog - gewoon mee door om nieuwe functies op het gebied van series en bijhouden van je afleveringen etc te realiseren.
Onder andere willen we de focus meer gaan leggen op (Nederlandstalig) nieuws over je favoriete series en acteurs.
Alle grootse ideeën die we hadden voor ondertitels, WIP's, vertaalgroepen en de API's komen helaas wel te vervallen.

Slotwoord
We betreuren het ten zeerste dat het zover heeft weten te komen en dat een particuliere partij als Stichting BREIN op deze manier hardhandig hobbyprojecten als de onze de nek omdraaien.
Verder snappen we dat dit voor onze gebruikers en vertalers als een klap zal komen en frustratie zal opwekken maar het is helaas niets anders.
Natuurlijk mag je je mening kwijt maar we verzoeken je dan wel vriendelijk doch met klem om schappelijk te blijven en niet te vervallen tot scheldkanonnades (hoe terecht die dan ook kunnen zijn).
Iedereen blijft natuurlijk van harte welkom om te praten over series, afleveringen, acteurs en je collectie series/afleveringen bij te houden.
Hoewel dit natuurlijk voor ons extreem demotiverend werkt willen we er toch het beste van proberen te maken, dat gaan jullie de komende tijd hopelijk dan ook terugzien.Update

Op http://www.bierdopje.com/forum/meded...ling/10#259390 zijn antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen.
We danken iedereen voor alle steun. Het betekent veel voor ons.

English
For the full version you may want to use Google Translate to translate this page

Sorry guys, there won't be any more subtitles on this site (or API) since we have been threated with lawsuits by a Stichting BREIN to stop with subtitles and are forced to pay them a fine to prevent those.
We simply do not have the time, energy or money to go to court to battle them on this nonsense (which is exactly what they're after).
Please ensure your API/RSS consuming applications are updated to not to use our - not longer existing - subtitle feeds/functions in our API and RSS feeds. We can also disable your API key, please open a topic for that in the "Lieve Adjes" forum.