De laatste maand in het bestaan van de Nederlandse programmaraden is aangebroken. Op de laatste conferentie van koepelorganisatie Kabelraden.nl werd op het bestaan teruggeblikt.
Programmaraden houden op 1 januari 2014 definitief met bestaan op. Op deze dag treedt de nieuwe mediawet in werking. En van wijzigingen is de komst van een verplicht digitaal basispakket van minimaal dertig zenders bij alle aanbieders met meer dan 100.000 tv-klanten. Omdat op dit digitaal basispakket geen directe consumenteninvloed meer is, verdwijnt de functie van de huidige programmaraden. Programmaraden bepaalden gedeeltelijk het analoge zenderaanbod bij de twee grootste kabelbedrijven UPC en Ziggo.

Programmaraden houden met bestaan op

De wetswijziging zorgt ervoor dat programmaraden na achttien jaar actief te zijn geweest noodgedwongen moeten stoppen. De koepelorganisatie van de programmaraden Kabelraden.nl houdt als rechtstreeks gevolg hiervan na twaalf jaar op met bestaan. Tijdens een conferentie in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam werd teruggekeken op de tijd van directe consumenteninvloed op het zenderaanbod van kabelbedrijven. Door de digitalisering van het Nederlandse tv-landschap kijkt vijftien procent van de Nederlandse huishoudens op de primaire televisie in het huishouden naar analoge tv. Wel wordt op het tweede of derde toestel in huis nog analoog naar tv-zenders gekeken. Maar ook dat aantal analoge kijkers daalt omdat na aankoop van een nieuwe tv-decoder de oude digitale tv-decoder naar bijvoorbeeld de slaapkamer verhuist.