Het is de bekende onderzoeker en hacker Samy Kamkar gelukt om een systeem te ontwikkelen waarmee drones gehackt en overgenomen kunnen worden. Hiervoor gebruikt Kamkar een andere drone die naast het doelwit in de lucht zweeft. Dit laat de hacker weten op zijn blog.


Hacker kraakt drones en neemt besturing over


Op zijn eigen weblog legt Kamkar uit hoe de door hem bedachte ‘hackdrone’ gebouwd kan worden. Hiervoor zijn een populaire Parrot AR Drone, een Raspberry Pi, een simpele batterij en twee draadloze zenders nodig. Hiermee kan de drone MAC-adressen van Wi-F-apparatuur in zijn omgeving scannen. Met speciale software zijn andere drones rondom over te nemen.

De originele bestuurder van de drone kan vervolgens zijn apparaat niet langer besturen met de daarvoor bedoelde smartphone-applicatie. De hacker neemt de controle over en kan tegelijkertijd meekijken met de camera op de overgenomen drone.

Kamker onthult zijn ontdekking in dezelfde week dat internetwinkel Amazon bekendmaakt om in de toekomst pakketten te versturen per drone. “Hoe leuk zou het zijn om die drones over te nemen en de pakkettjes een andere kant op te sturen?”, vraagt Kamkar zich af op zijn website.