De Duitse publieke omroepen HR, MDR en RBB zijn op 5 december officieel met hun uitzendingen in HD via de Astra-1 satelliet begonnen. Ook de CanalDigitaal abonnees profiteren daarvan.

De start van de uizendingen van deze grote Duitse publieke omroepen was aangekondigd voor 5 december. De Hessischer Rundfunk, Mittel Deutscher Runfdunk (met drie regionale edities) en Rundfunk Berlin-Brandenburg (met twee regionale edities) zijn nu exclusief via de satelliet in HD te bekijken.

Grootste aanbod Duitse TV satelliet
De nieuwe regionale zenders zijn net als de al verkrijgbare Duitstalige publieke omroepen in HD (zoals ARD HD, Arte HD, 3Sat HD, KiKa HD, Phoenix HD, ZDF HD en en de ZDF themakanalen, SWR HD, WDR HD en SWR HD) via de Astra 1 positie op 19,2 graden oost ongecodeerd te ontvangen. Dit betekent dat alle CanalDigitaal en TV Vlaanderen abonnees de zenders automatisch kunnen ontvangen. Er blijven drie zenders voorlopig alleen in SD uitzenden te weten Bayern Alpha (in HD vanaf 2019), Radio Bremen (grotendeels NDR programmering) en SR Fernsehen (Saarländischer Rundfunk, grotendeels SWR programmering).

Nieuwe Astra transponders
RBB Brandenburg HD, RBB Berlin HD, MDR Sachsen HD, MDR Thüringen HD, MDR Sachsen-Anhalt HD en HR-Fernsehen HD zijn op de frequentie 10.891 horizontaal (DVB-S2,22000,FEC 2/3) te ontvangen. De kanalen Tagesschau24 HD, Einsfestival HD en EinsPlus HD op de frequentie 11.052 MHz horizontaal (DVB-S2,22000,FEC 2/3). Eins Festival HD zal in de loop van januari 2014 verdwijnen van de oude frequentie waarop deze al langer als test was te zien.