Aanmeren met iiCaptain

Bofkonten die een Adastra, een 42 meter lange trimaran, bezitten, kunnen hun boot nu besturen met hun iPad. Een nieuwe techniek van Palladium Technologies, iiCaptain, maakt Astrada het eerste jacht dat bestuurbaar is met een tablet.


Aanmeren met iiCaptain


Stelt u zich voor. U bezit een ongelooflijk fraai gestroomlijnde 42 meter lange trimaran die Adastra heet en die vol zit met de nieuwste schipsbesturingssnufjes. Na een dag cruisen en zonnebaden meert u aan in de haven van Saint-Tropez. Dan zou het toch wat gênant zijn wanneer u op uw hurken – elkander toeschreeuwend – zou moeten knoeien met trossen en boeien tot het schip vast verankerd ligt en u in avond-tenue de boot kunt verlaten...

Daarom is speciaal voor de Chinese eigenaren van de Astrada een iPad-app gemaakt door Palladium Technologies. Met iiCaptain kunnen deze bofkonten vanaf een afstand van maximaal vijftig meter hun beauty van een boot beheerst binnenhalen. Daarmee is Astrada het eerste jacht dat bestuurbaar is vanaf een iPad.

Take over control

Mocht er iets mis gaan met de iPad – iemand komt u een glas champagne brengen en stoot uw tablet per ongeluk het water in – dan is er niets aan de hand. Alle motoren doen er het zwijgen toe en de controle wordt weer overgedragen aan de brug van het schip. Daarnaast is de app beveiligd. Hij luistert alleen naar zijn baasje, die hij herkent aan de juiste inlognaam en wachtwoord. Ook neemt iiCaptain pas het roer over wanneer de eigenaar de knop “Take over control” beroert.Vanaf de iiCaptain app heeft u via WiFi controle over de centrale bootmotor, de motor aan bakboord en die aan stuurboord. Ook kunt u het roer bedienen. Zo manoeuvreert u – cool vanaf de kade – de Adastra op uw tablet subtiel naar de juiste plek, waarna u geautomatiseerd het anker laat zakken, vanaf diezelfde iPad. Op uw scherm ziet u een grafische weergave van de hoeveelheid ketting die u nog kunt laten vieren. Kijk, dat is waar automatisering voor is bedoeld.

Tekst: Jolein de Rooij