China’s grootste interzoekmachine Baidu accepteert niet langer Bitcoins nadat de virtuele munt vrijdag in een vrije val is geraakt. Het bedrijf zegt dat hevige koersfluctuaties het noodzakelijk maken om gebruikers te beschermen.

Baidu begon in oktober met het accepteren van Bitcoins omdat de virtuele munt in populariteit steeg. Als gevolg daarvan steeg de koers zelfs tot boven de 1200 dollar, terwijl de munt twee maanden terug nog op 138 dollar stond. Vrijdag daalde de koers met 29 procent als gevolg van waarschuwingen van de Chinese centrale bank, die de handel in Bitcoins door particulieren overigens niet verbood, maar wel beperkingen oplegde aan financiële instellingen: die mogen geen Bitcointransacties meer uitvoeren.

Baidu accepteerde Bitcoins voor zijn muziekdienst. Business Insider meldt dat ook China Telecom (meer in het bijzonder dochter Jiangsu Telecom) mogelijk is gestopt met Bitcoins. Na de aankondiging door Baidu is de koers nog verder onderuit gegaan.

De koersdalingen resulteerden vrijdag in een onrustig koersverloop bij de grootste Bitcoinbeurs Mt. Gox en andere virtuele wisselkantoren. Die vertoonden allemaal opvallende pieken en dalen.

Niet overal was de paniek even groot. Een Amerikaanse autoverkoper accepteerde gisteren 91,4 Bitcoins voor een 100.000 dollar kostende Tesla Model S.