De NOS zendt op dinsdag 10 december de herdenking en op zondag 15 december de begrafenis van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela live op Nederland 1 uit.

De herdenking van Mandela wordt dinsdag vanaf 09.55 uur uitgezonden. De presentatie is in handen van Rik van de Westelaken. De bijeenkomst gaat naar verwachting enkele uren duren. Zo’n zeventig staatshoofden, regeringsleiders en andere beroemdheden wonen de herdenkingsceremonie in het Soccer City Stadium in Johannesburg bij. Namens Nederland geven koning Willem-Alexander en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken acte de préséance.

Begrafenis MandelaDe staatsbegrafenis en het nationale eerbetoon aan Nelson Mandela wordt door de NOS op zondagmiddag live uitgezonden. Het is nog onbekend hoe laat de rechtstreekse uitzending begint. Dit hangt af van het aanvangstijdstip van de plechtigheden in Zuid-Afrika. De presentatie is in handen van Rob Trip. De verwachting is dat de begrafenis van Mandela, in zijn geboortedorp Qunu, ook wordt bijgewoond door tientallen wereldleiders. Het is nog niet duidelijk welke Nederlandse afvaardiging naar Zuid-Afrika reist.

Nederlandse eerbetoon MandelaIn de uitzending op zondagmiddag wordt verder live geschakeld naar het Leidseplein in Amsterdam, waar Rik van der Westelaken verslag doet van het Nationaal Eerbetoon aan Mandela. Aan deze manifestatie verlenen meerdere kunstenaars en artiesten hun medewerking.