Volgend jaar moet ’s werelds eerste smartphone met het mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch uitkomen. Een nog onbekende smartphonemaker heeft een deal gesloten om het apparaat te kunnen maken, meldt CNet.com.


Eerste Ubuntu-smartphone verschijnt in 2014


De technologiesite interviewde Mark Shuttleworth, leider van Ubuntu-ontwikkeling bij Canonical, die vertelde dat er in 2014 een Ubuntu-smartphone uitkomt. Eerder dit jaar werd onthuld dat er een telefoon met Ubuntu op komst is. Ubuntu is normaal gesproken een Linux-besturingssysteem voor desktop-pc’s en laptops, maar moet binnenkort dus voor het eerst ook op een telefoon verschijnen.

Canonical wilde eerder zelf de hardware maken voor de Ubuntu-smartphone en startte daarom een donatiecampagne op Indiegogo. Er werd 9 miljoen euro opgehaald, maar er was 24 miljoen euro nodig. Daarom werd Canonical’s Ubunto-telefoon nooit gemaakt.

Inmiddels is er dus in ieder geval één smartphonemaker naar voren gestapt om een telefoon met het Linux-besturingssysteem uit te brengen. Ondertussen praat Canonical nog met verschillende andere bedrijven over het uitbrengen van een eigen Ubuntu-toestel.

Ubuntu Touch is een volledige versie van Linux voor mobiele apparaten, waardoor apps voor Linux ook op telefoons kunnen werken. Ook web-applicaties en HTML5 worden ondersteund in Ubuntu Touch.