Het zou zomaar kunnen dat Microsoft de mobiele besturingssystemen Windows Phone en Windows RT aan gaat bieden aan tablet- en smartphonefabrikanten zónder hier licentiekosten voor te vragen. Hiermee wil de softwarekoning zijn positie vergroten ten opzichte van Googles Android.


Microsoft denkt aan gratis versies Windows Phone en Windows RT


Makers van tablets en smartphones moeten op dit moment nog licentiekosten betalen aan Microsoft als ze hun producten op basis van Windows Phone of Windows RT willen fabriceren. Dit verdienmodel lijkt niet langer houdbaar, meldt techblog The Verge. Uit een gesprek met Microsoft-topman Terry Myerson blijkt dat Microsoft overweegt de twee mobiele Windows-versies gratis te verstrekken aan fabrikanten.

Integratie

De gratis versies van Windows Phone en Windows RT moeten beschikbaar worden gesteld bij de uitrol van de zogenaamde Threshold-update. Deze moet Windows 8, Windows Phone 8 en het Xbox-platform verder met elkaar integreren, door onder meer een app-winkel voor alle systemen aan te bieden.

Advertenties

Op de lange termijn wil Microsoft volgens The Verge de inkomsten van zijn advertentieplatformen willen vergroten, door Windows Phone en RT gratis aan te bieden. Hiermee opent de softwaregigant de aanval op Google, dat eenzelfde strategie hanteert met het immens populaire besturingssysteem Android.