Spelontwikkelaar Valve heeft bekend gemaakt dat zijn op Linux gebaseerde SteamOS-software vanaf vrijdag voor iedereen gratis te downloaden is. Het besturingssysteem is ontworpen om op ieder apparaat in de woonkamer te werken.


Gratis gameplatform SteamOS van Valve komt morgen


Valve biedt ook het digitale gameplatform Steam aan. Met SteamOS kunnen bijvoorbeeld games op de computer worden ingeladen en via draadloos internet doorgestuurd worden naar de tv in de woonkamer. Het installeren van de eerste, gratis versie van SteamOS is alleen niet gemakkelijk, meldt Valve. “We raden het dan ook alleen de ervaren Linux-hacker aan. De rest kan beter wachten tot 2014 om SteamOS uit te proberen.”

Testen

Naast het uitbrengen van het gratis besturingssysteem stuurt Valve ook de eerste Steam Machines en Steam-controllers de deur uit. Dit zijn door Valve ontworpen spelcomputers en controllers die naar testers worden verzonden. Deze geven feedback op het platform en de controller, waarna Valve volgend jaar de consumentenversie van de Steam Machine uit gaat brengen.

Film, muziek en tv

Opvallend aan de Steam Machine is dat hij werkt op pc-hardware. Valve maakt bovendien de ontwerpbestanden van de behuizing openbaar, zodat gebruikers deze zelf kunnen bouwen. Met SteamOS wil de ontwikkelaar niet alleen pc-games beschikbaar maken voor televisieschermen, maar ook samenwerken met populaire muziek-, tv- en filmdiensten om hun content naar de woonkamer te brengen.