De NOS zet aan het einde van het kalenderjaar de belangrijkste gebeurtenissen van het 'NOS Journaal', het Studio Sport, het Jeugdjournaal, de Doden en de koninklijke familie in het Oranje Jaaroverzicht, bij betrokken was nog eens, op een rij. Alle jaaroverzichten zijn te zien op op Nederland 1 en op Nederland 3.

Journaal Jaaroverzicht 2013
In het NOS Journaal Jaaroverzicht 2013 blikt presentator Annechien Steenhuizen terug op het nieuwsjaar 2013. De troonswisseling, de crisis die nu bijna iedereen raakt, de burgeroorlog in Syrië, de examenfraude op Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, de Fyra-flop en de incidenten tijdens het vriendschapsjaar met Rusland, het overlijden van Nelson Mandela. Het zijn maar een paar van de vele grote onderwerpen die in de uitzending van bijna een uur aan bod komen.

Het overige nieuws komt aan de orde in vier blokken die elk een seizoen behandelen. De muziek is speciaal voor dit jaaroverzicht gecomponeerd door Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers.

Het Journaal Jaaroverzicht 2013 is te zien op vrijdag 27 december 2013 van 20.30 tot 21.20 uur op Nederland 1.

Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2013
Drie hoofdonderwerpen, vier kwartaaloverzichten en vijf kinderen als hoofdpersoon, dat zijn de ingrediënten van het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2013. In de uitzending wordt, samen met enkele kinderen, teruggeblikt op drie hoofdonderwerpen: de troonswisseling, de vermoorde broertjes Ruben en Julian en de stormramp op de Filippijnen. Deze onderwerpen waren niet alleen volgens de redactie van het Jeugdjournaal, maar ook volgens de kinderen zelf dé nieuwsgebeurtenissen van 2013.

Het overige nieuws wordt per kwartaal doorgenomen: grote gebeurtenissen (zoals Syrië, het Pakistaanse meisje Malala en het overlijden van Nelson Mandela), maar ook klein en vrolijk nieuws. Ten slotte worden vijf kinderen die het afgelopen jaar in het nieuws waren opnieuw opgezocht om te kijken hoe het nu met hen gaat.

De presentatie van het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2013 is in handen van Roos Moggré op zaterdag 28 december van 18.45 tot 19.25 uur op Nederland 3.

Studio Sport Jaaroverzicht 2013
Omdat er in 2013 geen Olympische Spelen, EK of WK voetbal plaatvond, wordt het afgelopen jaar door sommigen gezien als een ‘tussenjaar’. Het tegendeel is waar, want er werd wel degelijk heel wat afgesport én gewonnen. Nederland kreeg er kampioenen bij in grote mondiale sporten: turnen, golf, zwemmen, atletiek, wielrennen en voetbal.

In de uitzending blikken vier smaakmakers - Ireen Wüst, Bauke Mollema en Laurens ten Dam en Arjen Robben - terug op hun sportjaar. In het NOS Studio Sport Jaaroverzicht, dat wordt gepresenteerd door Dione de Graaff, komen ook alle hoogte- en dieptepunten, en de mooiste en meest onvergetelijke sportbeelden van het afgelopen jaar nog een keer voorbij.

Het Studio Sport Jaaroverzicht 2013 is te zien op zondag 29 december van 19.00 tot 19.55 uur op Nederland 1.

Jaaroverzicht Over de Doden
Voor het vierde opeenvolgende jaar haalt Herman van der Zandt herinneringen op aan personen die zijn overleden. Geen zwaar programma met daarin volledige levensbeschrijvingen, maar een ode aan de nalatenschap en betekenis van de overledenen. Sommigen zijn bekend, zoals prins Friso, jazz-zangeres Rita Reys en ex-international Gerrie Mühren. Anderen zijn in de schaduw gebleven, terwijl hun verdiensten of vindingen veel invloed hebben op ons leven.

Zoals de man met vijf miljoen nakomelingen, Robert Edwards, de uitvinder van de ivf-techniek. En de Amerikaan Charles Foley, bedenker van het wereldberoemde spel Twister, waarvan er wereldwijd miljoenen werden verkocht. Het afgelopen jaar namen we ook afscheid van een ‘gewone’ Nederlander, die met zijn 102 jaar een van de oudste mensen van ons land was. In de uitzending wordt duidelijk wat het geheim van zijn ouderdom was.

Het Jaaroverzicht Over de Doden is te zien op zondag 29 december van 21.30 tot 22.30 uur via Nederland 1.

Oranje Jaaroverzicht 2013
Presentator Astrid Kersseboom neemt de kijkers, vanaf de Dam in Amsterdam, mee door het jaar van de Oranjes. De belangrijkste thema’s die de revue passeren zijn de troonswisseling, het overlijden van prins Friso en de start van de viering van 200 jaar koninkrijk.

Het Oranje Jaaroverzicht 2013 is te zien op zondag 22 december van 21.30 tot 22.10 uur op Nederland 1. [Radio.NL]