Computergigant Apple heeft een patent in handen gekregen waarmee het bedrijf computers kan maken met een geïntegreerde projector. De computer hoeft hierdoor geen scherm meer te gebruiken, maar kan het beeld op elk type oppervlak projecteren.


Apple krijgt patent voor computer met ingebouwde projector


Het patent werd ontdekt door patentwatcher Patently Apple. De computer die in het patent wordt omschreven is anders dan een ‘standaard’ computer of laptop: in plaats van een gewoon beeldscherm maakt de computer gebruik van een projector die van elke oppervlakte een beeldscherm kan maken. Hierdoor moet de computer bijvoorbeeld gemakkelijk onderweg gebruikt kunnen worden.

Stemcommando’s

Naast de projectortechniek spreekt het patent ook over een manier om op korte afstand van een muur toch een groot schermoppervlak te genereren. De zogenaamde ‘advanced optical engine’ moet ervoor zorgen dat zelfs op een afstand van veertig centimeter het geprojecteerde beeld toch nog 40” moet omvatten. Daarnaast moet de projector met stemcommando’s te bedienen zijn, vermoedelijk met Apple’s Siri-technologie.

Alternatieven

Het toewijzen van het patent wil natuurlijk nooit zeggen dat de techniek ook daadwerkelijk door Apple geïmplementeerd gaat worden. Voorbeelden dat een dergelijke techniek kan slagen zijn er wel: Microsoft demonstreerde eerder een vergelijkbare projectietechnologie en ook Samsung bracht een apparaat met ingebouwde projector uit: de Samsung Galaxy Beam smartphone.