De aanleg val glasvezelnetwerken dreigt Nederland te verdelen. Steeds meer gemeenten vallen af zoals recent Ridderkerk en Noordwijk. De kosten voor aanleg zijn het breekpunt.

De gemeenten Noordwijk en Katwijk, beiden gelegen in Ziggo-verzorgingsgebieden voor de 'gewone kabel', krijgen geen Reggefiber Netwerk. De gemeenteraden hebben besloten de kosten voor aanleg niet te willen meedragen.

Ook Ridderkerk geen glasvezel
De gemeente Ridderkerk krijgt voorlopig ook geen glasvezelnetwerk. De gemeente heeft jaren geleden geÔnvesteerd in optimalisering van het kabelnet en dit is later verkocht aan UPC. De prijs voor de aanleg van de glasvezels was het breekpunt. Reggefiber wil niet de gangbare kosten voor het graven in de gemeentegrond op zich nemen en de gemeente ziet op zich wel graag glasvezel komen, maar wil er zelf niet investeren. UPC behoudt daarmee het monopolie op snel internet tot grote teleurstelling van de initiatiefgroep Glasvezel Ridderkerk.

Nederland verdeeld door glasvezel
Nederland wordt voor wat betreft de beschikbaarheid van glasvezelaansluitingen langzaamaan in tweeŽn gedeeld. Zo hebben gemeenten als Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht wel (binnenkort) glasvezel, maar aangrenzende gemeenten weer niet. Ook in de grote steden is glasvezel meestal een lokale aangelegenheid, Enkel Almere heeft als grotere stad al langer een volledig glasvezelnet maar legde dit zelf aan. De grootste kabelaanbieders Ziggo en UPC zweren bij de techniek met coaxkabels, maar hebben wel hun hele backbones verglaasd.