Telefoonfabrikanten in de Europese Unie moeten vanaf 2017 verplicht een universele oplader leveren bij hun producten. Een commissie van het Europees Parlement is het hierover eens geworden met de Raad van de Europese Unie.


Universele telefoonlader verplicht vanaf 2017


In het voorstel van het Europees Parlement worden fabrikanten verplicht om hun mobiele telefoons geschikt te maken voor het gebruik met een universele oplader en deze bovendien mee te leveren. Deze verplichting is onderdeel van een voorlopige richtlijn over het gebruik van radioapparatuur in mobieltjes, openers voor autodeuren en internetmodems. Door deze algemene regels moet onder andere interferentie voorkomen worden.

Vanaf 2017

Het voltallige Europarlement kan in maart van 2014 stemmen over het voorstel en vervolgens krijgen lidstaten nog twee jaar de tijd om de richtlijnen in hun wetten te implementeren. Daarna hebben de fabrikanten nog een jaar om aan de regels te voldoen, laat het Parlement weten.

Micro-usb-kabel

Voor veel fabrikanten komt dit er in de praktijk op neer dat ze voortaan een universele micro-usb-oplaadkabel bij hun apparaten moeten leveren. Dit lijkt voor de meeste fabrikanten geen probleem, maar kan nog wel eens lastig worden voor fabrikant Apple, die voor het gebruik van eigen kabelstandaarden is.