Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk zijn er in geslaagd de reflectie van het menselijk oog dusdanig op foto vast te leggen, dat het mogelijk is er gezichten in terug te herkennen. Door extreem op het hoornvlies in te zoomen kan deze techniek in theorie worden gebruikt bij het oplossen van misdaadzaken, net als in een aflevering van Crime Scene Investigation.In de reflectie van het hoornvlies zijn vijf mensen te zien, waaronder de fotograaf zelf. De vijf zijn in 71 procent van de gevallen juist geļdentificeerd door een groep vrijwilligers, die enkel op basis van pasfoto's de vergelijking moesten maken. Ze kenden de personen in de hoornvliesfoto dus niet. In het geval dat de vrijwilligers de vijf persoonlijk kenden, steeg de slagingskans van een juiste match naar 84 procent.

Gezichtsherkenning

Rob Jenkins en Christie Kerr van de Universeit van York en Glasgow zeggen: "Voor misdaden waarbij het slachtoffer wordt gefotografeerd, helpen de reflecties in het oog van diegene mogelijk de dader te identificeren. Zie dit onderzoek als een eerste stap in een nieuw soort gezichtsherkenning, waarbij de camera heeft aangetoond de reflectie te kunnen vastleggen en onze hersenen vervolgens vaak de juiste verbinding kunnen maken."

Toch zijn de onderzoeksresultaten nog niet voldoende om nu al van pas te komen bij forensisch onderzoek. De kans dat een misdadiger een camera met 39 megapixels met zich meedraagt en een perfect belichte foto maakt, is immers erg klein.

De wetenschappers zijn echter overtuigd dat het niet lang meer duurt voor mobiele telefoons standaard een 39+ megapixel camera krijgen ingebouwd. Daarbij blijft het vooral belangrijk de juiste personen te vinden voor het identificatieproces, en hoeft een foto niet per se perfect te zijn gemaakt, aldus de onderzoekers.