Technologiegigant Google is naar verluidt van plan diens Android-besturingssysteem rechtstreeks in auto's te bouwen, en kondigt volgende week een partnerschap aan met autofabrikant Audi. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen, die nauw bij het project zijn betrokken.


'Google en Audi werken aan Android-auto'


Android dient als basis voor een ingebouwd systeem dat navigatie, communicatie en entertainment (muziek en apps) combineert. Voor die functionaliteiten heb je nu nog een losse smartphone nodig, maar in de toekomst niet meer. Ook hardwarefabrikant NVIDIA zou bij de productie betrokken zijn. Het bedrijf is voornamelijk bekend van zijn grafische chips.

Apple achterna

Google opent hiermee de aanval op Apple, die reeds heeft aangekondigd iOS in auto's te gaan bouwen. Apple wordt daarin alvast ondersteund door BMW, General Motors, Honda en Daimlers Mercedes-Benz divisie. De technologie wordt naar verwachting in 2014 uitgerold.

Volgens analisten hebben zowel Google als Apple de zinnen gezet op motorvoertuigen als 'het ultieme mobiele apparaat.' De aankondiging van Google en Audi's partnerschap vindt plaats tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas, aldus de bronnen. Het evenement vindt plaats van 7 t/m 10 januari aanstaande.