Telecomaanbieder T-Mobile mag diensten als YouTube en Spotify blokkeren van diens mobiele netwerk in de treinen van NS, ondanks dat dit normaal gesproken verboden is door de wet die netneutraliteit bepaald. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag.


T-Mobile mag 'datavretende' online diensten blokkeren tijdens treinreis


Volgens de wet mogen mobiele aanbieders zelf geen online diensten blokkeren. Netneutraliteit is verplicht, wat bijdraagt aan een open internet. Er geldt echter een uitzondering op het moment dat er zoveel data wordt verbruikt dat er filevorming ontstaat op de digitale snelweg, aldus ACM. En dat is is precies het geval wanneer treinreizigers tegelijk datavretende diensten gebruiken. Ze hebben dan last van elkaar, omdat het wifi-netwerk overbelast raakt en telkens langzamer wordt.

Gelijke behandeling

Randvoorwaarde bij de blokkade is wel dat T-Mobile de diensten gelijk behandeld. Zo kan de aanbieder niet Netflix verbieden en ondertussen wel YouTube blijven toestaan; omgekeerd geldt hetzelfde. Daarbij moeten NS-reizigers goed worden voorgelicht over aanpassingen in het internetverkeer. ACM geeft aan te blijven controleren of aanbieders van mobiel internet de toegang ertoe niet ten onrechte blokkeren.