De Amerikaanse geheime dienst (National Security Agency, NSA) heeft de mogelijkheid om computerapparatuur al van infiltratiesoftware te voorzien, voordat deze in handen is van de consument. Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel op basis van gelekte documenten.


'NSA kan hardware infiltreren voor het in de winkels ligt'


Zo heeft de NSA de mogelijkheid om zogenaamde 'backdoors' voor te installeren op harde schijven van Seagate en Western Digital. Uit de documenten blijkt dat de geheime dienst dan permanent toegang heeft tot alle data die op de schijven wordt ge´nstalleerd, zelfs wanneer gebruikers de gegevens verwijderen of een firmware update doen. De spionagesoftware is specifiek ontwikkeld om in deze gevallen te 'overleven.'

Monitors en routers

Via een simpele gesaboteerde monitorkabel kan het personeel van NSA te allen tijde meekijken met wat er zich op het scherm van de consument afspeelt. Ook netwerksystemen als routers en modems van Cisco en Huawei worden in de documenten vermeld.

Verschillende hardwarefabrikanten hebben al aan Der Spiegel gemeld niet te co÷rdineren met de NSA, en dus niet van dergelijke praktijken op de hoogte te zijn.