Mensen die vaak foto's maken met een digitale camera, vergeten vaker de momenten waar ze bij waren dan mensen die geen kiekjes maken. Dat blijkt uit onderzoek van Linda Henkel, een Amerikaanse psycholoog.


'Geheugen wordt zwakker door digitale camera'


Het maken van foto's heeft een verzwakkend effect op ons geheugen, stelt Henkel. Dat is met name bij digitale camera's het geval, omdat die fotograferen zo simpel maken. "Hoe gemakkelijker je foto's kan maken en ze kan terugkijken, hoe minder je de neiging hebt het moment zelf te herinneren."

Tijdens Henkels proef werd een groep vrijwilligers gevraagd een tour te maken door een museum, waarbij een deel van de mensen explicitiet werd gevraagd enkel door een lens te kijken en foto's te maken. De volgende dag werd hen gevraagd wat ze tijdens de tocht hadden gezien. De resulaten werden vervolgens vergeleken met de groep die geen fototoestel meedroeg.

Wees selectief

De fotografen scoorden beter op de momenten dat ze inzoomden met hun camera. Door te focussen op een deel van het object, werd het geheugen juist versterkt. In die gevallen onthielden de vrijwilligers met camera juist beter wat ze zagen dan de rest van de groep.

Volgens Henkel is de oplossing voor het probleem dan ook simpel: wanneer je minder foto's maakt en meer aandacht geeft aan de kiekjes die je wel schiet, treedt het verzwakkende effect minder snel op.