Een hackersgroepering onder de naam Syrian Electronic Army heeft op nieuwjaarsdag toegang gekregen tot de blog en social media accounts van Skype, om zo anti-Microsoft propaganda de wereld in te sturen.


Syrische hackers breken in bij Skype


De groep plaatste onder meer de boodschap "Gebruik geen e-mail van Microsoft (hotmail, outlook). Ze houden je account in de gaten en ze verkopen je gegevens aan de overheid." Die tweet werd meer dan 8000 keer gedeeld onder Twitter-gebruikers, voordat Skype ingreep.

Microsoft is sinds 2011 eigenaar van Skype. De hackers plaatsten dan ook contactinformatie van Microsoft-baas Steve Ballmer: "Met deze details kun je Microsoft bedanken voor het afluisteren van je accounts/e-mails." De berichten werden ook via de Facebook-pagina van Skype verspreid.

Cyberaanvallen

Het is niet de eerste keer dat de Syrian Electronic Army van zich laat horen. De groep steunt de Syrische president Bashar al-Assad en voerde eerder cyberaanvallen uit op de New York Times, Twitter, BBC, CNN en de Guardian.

Skype geeft in een reactie aan dat er inderdaad sprake was van een gerichte cyberaanval, maar dat het gat is gedicht en er geen gegevens van Skype-gebruikers is gestolen.