Vraagtekens bij juistheid 'medische' Wiki-pagina's

Onderzoekers zetten vraagtekens bij de juistheid van medische informatie op Wikipedia, in een tijd waar artsen in opleiding en mensen die denken iets onder de leden te hebben er telkens afhankelijker van worden.


Vraagtekens bij juistheid 'medische' Wiki-pagina's


De zorgen komen mede voort uit Canadees onderzoek onder medische studenten. 81 procent daarvan gebruikt de internetencyclopedie wanneer ze voor schoolopdrachten onderzoek doen naar ziektes.

Volgens de studenten gebruiken ze de informatie wel in combinatie met andere onderzoeksgereedschappen, maar het simpelere taalgebruik op Wikipedia maakt de informatievoorziening daar bij uitstek aantrekkelijker.

Je buurman, de dokter

Wikipediapagina's kunnen door iedereen worden aangepast, maar daar is niet iedereen van op de hoogte. "Ik ken veel mensen die op Wikipedia vertrouwen voor medische informatie, en helemaal niet weten dat het geschreven kan zijn door de buurman. Ze denken dat de content is verzorgd door artsen," zegt Wikipedia-schrijver 'SandyGeorgia.'

Online wordt nu onder meer gesproken over een mogelijk meer prominente disclaimer op medische pagina's: "Iedereen kan aanpassingen maken aan dit artikel. Vertrouw er niet op voor medische informatie." Een ander voorbeeld leest: "Wikipedia geeft geen medisch advies. Deze informatie is geen vervanging voor het advies van een medisch specialist."

Nederlandse Wikipedianen hebben alvast een sjabloon klaarstaan met als doel 'de lezer er voor waarschuwen dat Wikipedia niet kan garanderen dat de weergegeven medische kennis feitelijk volledig juist is, en dat het zelf toepassen van de gegeven medische informatie kan leiden tot schade aan de gezondheid,' zo meldt Webwereld.

Neutraal

Het bedrijf achter Wikipedia, de Wikimedia Foundation, houdt vooralsnog een neutrale positie aan in de discussie over een universele standaard. "We weten nog niet wat de uitkomst gaat zijn, maar we zien dat de conversatie speelt," zegt woordvoerder Jay Walsh in een reactie aan nieuwssite Mashable.