Tieners zoeken hun heil in andere sociale media naarmate meer ouders zich aansluiten bij Facebook. Dat zegt de Britse docent Daniel Miller, die zich baseert op een vijftien maanden durend onderzoek door acht verschillende landen.


'Ouders jagen tieners van Facebook'


Miller zegt dat Facebook al 'dood en begraven is' voor de meeste tieners in het Verenigd Koninkrijk, en dat ze zich er in het ergste geval zelfs voor schamen. "Waar ouders in eerste instantie bezorgd waren over hun kinderen op Facebook, zijn dat nu juist de mensen die aandringen dat ze daar over hun leven blijven posten," aldus Miller.

"Ouders weten nu hoe de site werkt en zien het als de ideale manier om in contact te blijven met familie. Als reactie daarop trekken de jongeren spontaan naar coolere alternatieven, zoals WhatsApp, Twitter, Instagram en Snapchat."

Vriendschapsverzoek van je moeder

Volgens Miller zag Facebook het afgelopen jaar dan ook een daling in het aantal jongere gebruikers, terwijl hun ouders het sociale netwerk juist blijven gebruiken.

Miller: "Het ergste moment is natuurlijk die keer dat je moeder je een vriendschapverzoek stuurt. Dan is het echt tijd om van Facebook te vertrekken. Je kan nu eenmaal niet jong en vrij zijn wanneer je weet dat je ouders op ieder moment van de dag kunnen meekijken."