De makers van de nachtelijke uitzendingen die onder de naam Astro TV worden uitgezonden, worden door het VARA-programma RamBam beticht van oplichting. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Astro TV wordt in de nachtelijke uren op de tv-zenders SBS6 en Net5 uitgezonden. Tijdens de uitzending kunnen kijkers via een duur 0909-nummer – dat per minuut moet worden betaald - bellen en vragen om advies bij waarzeggers. Rambam stelt echter bellers soms onnodig lang aan de lijn worden gehouden. En dat er grote twijfels over de betrouwbaarheid van de waarzeggers zijn. Rambam trekt deze conclusie nadat presentator Lars Gierveld wekenlang bij het tv-programma infiltreerde. Het is niet voor de eerste keer dat Astro TV onder vuur ligt. In 2008 stelde het TROS-consumentenprogramma Radar de betrouwbaarheid van Astro TV in twijfel.

‘Astro TV belazert kijkers’

Gierveld is zelf niet paranormaal begaafd maar kwam zonder problemen door alle solicitatierondes bij Astro TV. Daarna kon hij wekenlang bij het tv-programma werken zonder dat ook maar iemand kritische vragen over zijn niet bestaande waarzeggende discipline stelde. In deze periode Kreeg Gierveld enkele tientallen bellers ook daadwerkelijk aan de lijn. In tv-programma RamBam – dat op maandag 6 januari om 21.55 uur op Nederland 3 wordt uitgezonden – is verder te zien dat andere medewerkers van RamBam via het 0909-nummer met verzonnen problemen contact met Astro TV hebben gelegd. Daarbij werden zij in sommige gevallen tot een uur lang aan de lijn gehouden ondanks dat de beller expliciet vermeld had dat men in financiële problemen verkeerde.