Het buikgevoel van John de Mol zegt dat het realityprogramma Utopia – het nieuwe prestige project van zijn productiebedrijf Talpa – een goede kans van slagen heeft. Dat stelt De Mol in een interview in het Algemeen Dagblad.
Vijftien bewoners zijn vanaf 31 december bij elkaar om binnen een jaar hun eigen ideale wereld te creëren. Er zijn geen regels en wetten. De bewoners begonnen het avontuur met een lekke loods, twee koeien, tientallen kippen, een klein beetje geld, een prepaid telefoon met minimaal beltegoed, een waterleiding en twee elektriciteitsdraden. Het leven van de bewoners wordt door 120 camera’s gevolgd. De kijker thuis kan via vier livestreams het leven in Utopia een jaar lang dag en nacht volgen. Elke werkdag is er vanaf 6 januari een half uur durend tv-programma op SBS6. Elke zaterdagavond kan men de leukste en belangrijkste gebeurtenissen in Utopia op SBS6 terugzien in een compilatieprogramma.

Tien procent marktaandeel

Utopia wordt gemaakt door productiebedrijf Talpa van John de Mol. Talpa financiert ook voor een deel het programma. "Ons businessmodel is om prestigieuze projectie hier lanceren, zelf meefinancieren en vervolgens bij succes internationaal uitrollen. Dat model is zo gezond dat je tien flops kan maken tegenover één succes", aldus John de Mol. Er is voor Utopia zelfs al internationale interesse. Een Franse tv-zender is al langs geweest en er staan bezoeken van Duitse, Amerikaanse en Spaanse tv-zenders in de agenda. Voor John de Mol is Utopia een succes al het in de belangrijkste commerciële doelgroep 20-49 jaar een marktaandeel van meer dan tien procent behaald. John de Mol: "Ik ben tevreden als het begint met 1,5 miljoen kijkers en er daar 800.000 van overblijven."

Flop niet het einde van SBS

Utopia krijgt in ieder geval drie maanden de tijd om zich te bewijzen. Mocht uiteindelijk het marktaandeel van minimaal tien procent niet behaald worden dan is Utopia volgens De Mol volledig mislukt. Een flop betekent volgens de producent en mede aandeelhouder van SBS Broadcasting zeker niet het einde van SBS. "Ik ontkracht de stelling dat als dit niet lukt, SBS wel kan sluiten. Dit is één van de vele pogingen van SBS om stapje voor stapje beter te worden in de vooravond. Op primetime doen we het nog niet eens zo slecht."