Twee Facebookgebruikers uit Californië hebben Facebook aangeklaagd, omdat het bedrijf achter het sociale netwerk niet eerlijk blijkt over de privacy bij privéberichten.


Facebook aangeklaagd wegens scannen privéberichten


Volgens de aanklagers scant Facebook privéberichten van gebruikers op website-URLs en wordt die informatie automatisch geleverd aan de bijbehorende adverteerder. Het sociale netwerk claimt zelf de inhoud van privéberichten niet te delen met derde partijen.

"Facebook laat gebruikers denken dat ze privacy hebben, terwijl de inhoud ervan net zo wordt begluurd als openlijke berichten. Daarbij is het doel van het scannen niet ten gunste van de gebruiker zelf. Facebook sterkt er enkel zichzelf mee, om zo meer winst te halen uit de data die gebruikers met elkaar delen," aldus de aanklacht.

Schadevergoeding

De aanklagers baseren zich op twee verschillende onderzoeken, waaruit de geheime praktijken van Facebook zouden blijken. Een woordvoerder van Facebook laat echter weten dat er niet voldoende bewijsmateriaal is om überhaupt een rechtszaak te starten.

In de aanklacht wordt gesproken over een schadevergoeding voor iedere gebruiker die berichten heeft gestuurd met een website-URL er in. Met honderd dollar per bericht kan dat oplopen tot een maximaal van 10.000 dollar per gebruiker.