Nederland heeft sinds 1 januari een nieuwe mediawet. En van de onderdelen hiervan is een verplicht digitaal basispakket van minimaal dertig zenders inclusief een must carry-pakket.
Dit must carry-pakket bestaat uit de drie landelijke Nederlandse tv-zenders, lokale en regionale tv-zenders en de drie tv-zenders van de Vlaamse publieke omroep VRT. Het verplichte digitale basispakket van minimaal dertig tv-zenders geldt voor iedere aanbieder van tv-diensten met meer dan 100.000 klanten. Er zijn echter wel twee uitzonderingen. In verband met gebrek aan bandbreedte heeft KPN voor het tv-product Digitenne vrijstelling van de eis van minimaal dertig tv-zenders gekregen. De doorgifte van 25 zenders is voor Digitenne voldoende. M7 Group S.A heeft voor haar tv-aanbieder CanalDigitaal vrijstelling voor de verplichte doorgifte van regionale- en lokale tv-zenders gekregen.

Onduidelijkheid over doorgifte Ketnet/Op12

Het derde Vlaamse tv-net Ketnet/Op12 maakt onderdeel van het verplichte must carry-pakket uit. Toch is deze tv-zender niet bij iedere tv-aanbieder in het basispakket beschikbaar. Zo biedt KPN via Digitenne deze zender helemaal niet aan. Onduidelijk is vooralsnog of KPN deze zender vanwege bandbreedte gebrek en de hiervoor gemaakte uitzondering helemaal niet hoeft aan te bieden. Bij CanalDigitaal is Ketnet/Op12 wel beschikbaar maar niet in het Basispakket, het huidige digitale instappakket. Ketnet/Op12 is wel in het daaropvolgend zenderpakket Familiepakket beschikbaar. Deze heeft met 17,95 per maand wel vrijwel dezelfde prijsstelling als het basis- of standaardpakket van kabelbedrijven in Nederland. UPC plaatste enkele maanden geleden wel in het ongecodeerde digitale basispakket om aan de verplichtingen in de nieuwe mediawet te voldoen.