Wetenschappers presenteren petitie tegen dataverzameling

Vier Nederlandse academici zijn een online petitie gestart tegen de grootschalige dataverzameling door geheime diensten, waar meer dan 250 wetenschappers uit 26 verschillende landen hun handtekening onder hebben gezet.


Wetenschappers presenteren petitie tegen dataverzameling


Dat meldt NRC vandaag. Volgens de wetenschappers worden fundamentele mensenrechten geschonden door geheime diensten wereldwijd; er wordt zoveel informatie verzameld dat iedereen voor terrorist wordt aangezien. Inlichtingendiensten ondermijnen de democratie, zo leest de petitie:

"Ze houden het internet in de gaten, luisteren telefoongesprekken af, lezen e-mails en Facebook-berichten, onderscheppen Skype-gesprekken en hebben toegang tot interne data van Google en Yahoo. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Dit moet nu stoppen."

Transparantie

De academici roepen overheden op om beter toezicht te houden, en willen daarbij dat veiligheidsdiensten transparanter zijn over hun werkzaamheden. Hoogleraar Informatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam is een van de initiatiefnemers en noemt het toezicht in Nederland 'weinig betrouwbaar.'

De petitie volgt kort op het advies van overheidscommissie-Dessens, die de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD juist meer bevoegdheden wil geven internetverkeer in Nederland af te tappen.