Nvidia komt met smartphonechip met 192 kernen

Tijdens de Amerikaanse gadgetbeurs CES heeft chipfabrikant Nvidia een nieuw soort Tegra-chip voor mobiele telefoons en tablets onthuld. De Tegra K1 beschikt over 192 kernen en kan hierdoor de grafische kracht bieden van een laptop, zonder veel stroom te verbruiken.Nvidia’s K1 volgt de Tegra 4 op, maar is volgens de chipmaker zó vernieuwend dat het niet onder de noemer Tegra 5 is verschenen. De krachtige grafische processorchip is gemaakt voor smartphones en tablets, maar zal ook worden gebruikt in auto’s en 4K-televisies. Er komt twee varianten van de chip op de markt: één met een 32-bit quadcore ARM Cortex A15-processor en een tweede met een snellere 64-bits processor die Nvidia zelf heeft ontworpen.

Het implementeren van een 64-bits chip in een tablet of smartphone is een vrij nieuw fenomeen. Hierdoor beschikken de apparaten over veel meer rekenkracht voor zwaardere taken als het afspelen van games. Bekijk hieronder een demonstratievideo van de grafische kracht van de chip:PlayStation 4-prestaties in je broekzak

Hardware met een Tegra K1-chip kunnen bijvoorbeeld games afspelen die draaien op de grafisch indrukwekkende Unreal Engine 4. De eerste games op deze ‘engine’ komen dit jaar uit voor de PlayStation 4, pc en Xbox One. Het is dan ook voor het eerst dat een chip voor mobiele telefoons over dezelfde rekenkracht bezit als een nieuwe spelcomputer.

In de tweede helft van dit jaar verschijnen de eerste apparaten met een 64-bits 2,5 GHz quadcore Tegra K1-chip. De 32-bits 2,3 GHz quadcore ARM-processoren verschijnen al in de eerste helft van 2014.